Dakisolatie, waar moet ik op letten?

Dakisolatie, waar moet ik op letten?

Goede dakisolatie zal u honderden euro’s per jaar besparen. Gebruikt u uw zolder als leefruimte, en is deze verwarmd, dan kunt u zelfs nog meer besparen.
Zonder dakisolatie krijgt u een onnodig hoge energierekening, dat kan anders. Voorkom dat uw duur gestookte warmte via het dak uw woning weer verlaat.

Om een optimaal resultaat te behalen moet dakisolatie met zorg worden aangebracht. U zit niet te wachten op vochtproblemen door verkeerd aangebrachte dakisolatie. In dit artikel geven we u meer informatie over dakisolatie en waar u op moet letten.

Is uw woning klaar voor dakisolatie?woning klaar voor isolatie

Warmte stijgt, dus het klinkt logisch om meteen met dakisolatie te beginnen. Toch is dit niet de juiste volgorde van woningisolatie. Als de rest van uw isolatie nog niet op orde is kan het aanbrengen van dakisolatie voor vervelende problemen zorgen.

Het is heel belangrijk om een woning in de juiste volgorde te isoleren. Alleen dan kunt u vochtproblemen voorkomen. Wanneer u in de verkeerde volgorde isoleert bouwt u een ‘stolp’ waarin vocht opgesloten wordt.
Uw kruipruimte is vaak een zeer vochtige plek. Zolang dit vocht uw woning binnen kan dringen is uw woning niet geschikt voor dakisolatie. Als het vocht niet meer weg kan, ontstaat een ongezond binnenklimaat met schimmelvorming en vochtproblemen.

De juiste volgorde van isoleren is van onderaf naar boven. Eerst uw vloer- of bodemisolatie op orde hebben, gevolgd door spouwmuurisolatie en als laatste pas dakisolatie aanbrengen.

Dakisolatie toepassen vanaf de buitenzijde

Dakisolatie kan op verschillende manieren worden toegepast. Bij nieuwe woningen wordt tijdens de bouw, over het algemeen, dakisolatie toegepast vanaf de buitenzijde.

Een plat dak wordt ook vanaf de buitenzijde geïsoleerd, om het risico op rottend hout en schimmel uit te sluiten. Laat het isoleren van een plat dak over aan een professional voor een optimaal resultaat.

Bij bestaande woningen is dakisolatie vanaf de buitenzijde ook mogelijk maar dit is erg prijzig. Het is wel een goede optie als uw dak toch al gerenoveerd moet worden. De pannen moeten allemaal van het dak gehaald worden om de isolatie aan te brengen. Uw dak wordt hierdoor hoger, waardoor dakgoten en de aansluitingen niet meer uitkomen. Deze zullen ook aangepast moeten worden.

dakisolatie vanaf de binnenzijde

Dakisolatie toepassen vanaf de binnenzijde

Dakisolatie toepassen vanaf de binnenzijde van uw dak is de meest toegepaste manier, bij bestaande woningen. Er is vaak genoeg ruimte voor een dikke isolatielaag, waardoor goede tot zeer goede resultaten behaald worden. Het is mogelijk dakisolatie aan de binnenzijde zelf aan te brengen, of u huurt hier een professioneel bedrijf voor in.

Belangrijk is het aanbrengen van een dampremmende laag aan de warme zijde van de isolatielaag. Hiermee worden vochtproblemen in de toekomst voorkomen. Een goed isolatiebedrijf zal deze laag altijd aanbrengen.

Zoldervloer-, tussenvloerisolatie of dakisolatieTussenvloerisolatie inblaaswol

Als u uw zolder niet gebruikt als woonlaag kunt u ook kiezen voor zoldervloer- of tussenvloerisolatie. Hierdoor houdt u de warmte nog eerder in uw woning tegen. U kunt hiermee net zoveel besparen als met dakisolatie.

Deze vorm van isolatie werkt alleen als de zolder volledig afgesloten kan worden met een deur of luik. Let er ook op dat de deur of het luik, en de kieren daar omheen, goed worden afgedicht en geïsoleerd.
Wanneer uw zolder niet afgesloten kan worden zult u moeten kiezen voor dakisolatie aan de binnen- of buitenzijde van uw dak.

Optimale besparing met dakisolatie

Zelfs als uw dak al voorzien is van een isolatielaag kunt u nog besparen op uw energierekening. Oude isolatie heeft vaak een lagere isolatiewaarde dan moderne isolatiematerialen. Ook na-isoleren is vaak een goede optie om een hogere besparing te realiseren.

Wilt u alles uit uw dakisolatie halen? Dakisolatie is bij ons altijd maatwerk. Onze isolatiespecialisten komen daarom graag bij u langs om u van passend advies te voorzien.
Reactie plaatsen