Geïsoleerd dak na isoleren

Geïsoleerd dak na isoleren

Oudere woningen zijn vaak bij de bouw voorzien van een dunne laag dakisolatie. Of de vorige bewoners zijn aan de slag gegaan met na isoleren.
Vaak is hierbij maar een dunne laag van zo’n 3 tot 5 centimeter isolatiemateriaal aangebracht. Dit was de standaard bij woningen die gebouwd zijn in de jaren 70 en 80. In de jaren 90 werd er al zo’n 8 tot 10 centimeter aangebracht.

Deze isolatiewaarde kan stukken beter. Maar hoe dik moet dakisolatie zijn om te voldoen aan de moderne eisen? Als u wilt gaan na isoleren zijn er een aantal punten waar u goed op moet letten. Doet u dit niet dan liggen vochtproblemen op de loer. En een rottende dakconstructie is wel het laatste dat u wilt.

Kan uw dakisolatie beter?

Het is eerst zaak om te kijken hoe het nu met uw dakisolatie gesteld is. Bestaat dit bijvoorbeeld uit een dunne laag glas- of steenwol, dan gaat na isoleren u veel winst opleveren.
Eigenlijk bij elke isolatielaag van 6 tot 8 centimeter, of minder, is na isoleren een goed idee.

Vooral onder een hellend dak is over het algemeen genoeg ruimte voor een dikke laag isolatiemateriaal. Een maximale laagdikte biedt u de hoogste besparing. Beschikt u over minder ruimte, houdt dan in ieder geval een minimale laagdikte aan om te voldoen aan de isolatiewaarde.

Niet elk isolatiemateriaal heeft evenveel ruimte nodig. Dakisolatie met PIR isolatieplaten geeft al een goede isolatiewaarde bij een dikte van 11 centimeter. Terwijl er bij minerale wol zeker 15 centimeter nodig is.

Wanneer u gaat isoleren kunt u meteen uw dakconstructie nakijken op kieren en naden. Door deze goed af te dichten houdt u al veel warmte binnen, en koude buiten.

Dak na-isoleren

Aandachtspunten bij na isoleren van uw dak

Een hellend dak na isoleren is een klus die veel doe-het-zelvers wel even doen. Maar er zijn wel een aantal belangrijke punten waar u op moet letten. Is uw dak al geïsoleerd dan kan dit vanaf de binnen- of de buitenzijde gedaan zijn. Hierbij wordt vaak een dampscherm gebruikt. Let goed op waar deze laag zich bevindt, om vochtproblemen te voorkomen.

Bevindt het dampscherm zich bij uw dak aan de buitenkant van het houten dakbeschot? Dan kunt u van binnenuit na isoleren. Anders zal u het dak vanaf de buitenzijde moeten isoleren, en dat is een flinke klus.

Om uw dak vanaf de buitenzijde te isoleren moeten alle pannen en panlatten eraf. De isolatielaag wordt aan de buitenzijde geplaatst waardoor uw dak ‘dikker’ wordt. Hierdoor behoudt u wel meer leefruimte aan de binnenzijde over, wat een voordeel kan zijn.

Het is zeer belangrijk te letten op de plaatsing van het dampscherm. Doet u dit niet dan kan het dakbeschot opgesloten worden tussen twee dampdichte lagen. Vocht kan niet meer weg en tast uw dakconstructie aan, met houtrot tot gevolg.

Goed advies over na isoleren van uw dak

Goed na isoleren is een vak apart. Het juiste isolatiemateriaal kiezen en toepassen, zonder dat achteraf problemen ontstaan.
Want isoleren hoort een eenmalige investering te zijn. Waar u na afloop jarenlang plezier van heeft. Voor u begint met het na isoleren van uw dak, vraag een isolatiespecialist om advies.

Laat een ervaren isolatiebedrijf uw dak inspecteren. Dan weet u zeker dat u de juiste beslissing neemt. En straks van een hoog rendement kunt genieten. De isolatiespecialist zal u adviseren over welk isolatiemateriaal in uw situatie de hoogste besparing zal geven, en hoe deze het beste kan worden aangebracht.

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn om uw dak van na isolatie te voorzien? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.
Jan van Loon
Door

Jan van Loon

op 21 Nov 2020

Mijn dakbeschot is bedekt met 2 cm purschuim tussen de stoflatten. Nu wil ik de binnenkant isoleren met kant en klare isolatie platen met afwerking, mag dit en zoja, waar moet ik dan op letten

Ton van Hell
Door

Ton van Hell

op 16 May 2023

Hallo Jan. Ik heb hetzelfde probleem. Ook 2 cm purschuim tussen de stoflaten. Hoe heb jij dat opgelost ?

Rado
Door

Rado

op 19 Oct 2023

Je kan isoleren met isovlas die ademt met de binnen omgewing mee vochtreguleren en hoerdoor krijg je geen vochtproblemen isovlas is wel.prijzig

Reactie plaatsen