Voorkom deze 5 fouten bij dakisolatie

Voorkom deze 5 fouten bij dakisolatie

Dakisolatie wordt regelmatig uitgevoerd door de woningeigenaar zelf. Zeker een doorgewinterde doe-het-zelver draait zijn hand hier niet voor om. Maar er kunnen veel dingen fout gaan bij het zelf aanbrengen van dakisolatie. Het aanbrengen van dakisolatie vraagt de nodige precisie. Niet alleen om een optimaal rendement te behalen, maar ook om vervelende vochtproblemen te voorkomen.

Lees hieronder 5 veelgemaakte fouten, en voorkom dat u deze zelf maakt bij het aanbrengen van uw dakisolatie.

Fout 1: Uw dakisolatie van ventilatie voorzien

Ventilatie in huis is goed, maar niet bij uw dakisolatie. Het is een groot misverstand dat er ruimte nodig zou zijn tussen de isolatielaag en uw onderdak. Wanneer u uw dak gaat isoleren wilt u juist zoveel mogelijk de buitenlucht buiten houden. Buitenlucht is vaak kouder en vochtiger dan de lucht in uw woning. Als deze lucht bij uw dakconstructie komt is de kans groot dat er condens ontstaat. Het vocht dat door condensatie achterblijft kan uw isolatielaag aantasten en uw rendement naar beneden halen. Maar het zorgt ook voor vochtproblemen in uw woning en een ongezond woonklimaat.

Hoe dikker de isolatielaag, hoe hoger uw rendement. Vul daarom alle ruimte tussen uw onderdak en het dampscherm op met isolatiemateriaal. Dit zal het beste resultaat opleveren, zowel thermisch als akoestisch.

Fout 2: Te weinig dakisolatiemateriaal aanbrengenfouten dakisolatie

Zeker voor dakisolatie geldt, hoe dikker de isolatielaag hoe beter. Vaak wordt er niet voldoende laagdikte aangebracht, en dat is zonde. U laat hier een flinke besparing liggen. Als u optimaal rendement wilt halen zult u een zo dik mogelijke laag isolatiemateriaal aan moeten brengen.

Werkt u met een minerale wol, dan is een dikte van minimaal 12 centimeter zeker nodig. Maar een laag van 20 centimeter is nog beter. Indien u de ruimte heeft, benut deze goed en breng de isolatielaag zo dik mogelijk aan.

Een dikkere isolatielaag is niet per definitie gevoeliger voor schimmelvorming. Het is juist andersom, een dunne laag isolatie is veel gevoeliger voor schimmel en condensvorming.

Heeft u niet voldoende ruimte in uw dakconstructie? Door het aanbrengen van een tweede laag isolatiemateriaal, tussen een houten lattenstructuur, kunt u toch profiteren van een optimaal rendement.
Is dit ook geen optie voor u? Kies dan voor een isolatiemateriaal met een hogere isolatiewaarde. Dit materiaal zal in een dunnere laag een hogere isolatiewaarde geven waardoor er minder laagdikte nodig is.

Fout 3: Vergeten een dampscherm aan te brengen bij dakisolatie

Een dampscherm is zeer belangrijk bij het aanbrengen van dakisolatie. Warme lucht stijgt, en komt dus bij uw dak uit. Hoe warmer de lucht, hoe meer waterdamp deze kan bevatten. U wilt ten alle tijden voorkomen dat de waterdamp condenseert op uw isolatiemateriaal. Er zijn isolatiematerialen die gevoelig zijn voor vocht en schimmel. Naast een ongezond leefklimaat zult u flink wat van uw besparing inleveren door de aantasting van vocht.

Veel bouwmaterialen zijn luchtdicht maar laten wel damp door. Daarom is een dampscherm onmisbaar om vocht tegen te houden. Het naadloos aanbrengen van dit scherm gebeurt aan de warme zijde van de isolatielaag, aan de binnenzijde. Sommige isolatiematerialen zijn vanuit de fabriek al voorzien van een dampremmende laag. Dat is handig en werkt goed, zolang deze materialen zorgvuldig en naadloos worden verwerkt.

Fout 4: Niet naadloos aanbrengen van de dakisolatie

Het geldt voor alle isolatiemaatregelen, maar voor dakisolatie is het misschien nog wel het belangrijkste. Breng uw isolatiemateriaal altijd naadloos aan. Zowel de dakisolatie zelf als het dampscherm mogen geen naden vertonen. Vocht kruipt overal tussen. Wanneer uw dakisolatie niet naadloos aansluit ontstaan er koelere plekken, waar vocht zal condenseren.
Voorkom vochtproblemen en zorg dat uw dak naadloos geïsoleerd is.

Zorg er daarom voor dat u zoveel mogelijk leidingen achter het dampscherm plaatst. Inbouwspots kunnen eenvoudig het dampscherm beschadigen waardoor deze niet meer naadloos aansluit. Pas dus op met latere werkzaamheden en houdt uw isolatielaag intact.

Fout 5: Verkeerde maat isolatiedekens

Veel doe-het-zelvers gebruiken kant en klare spijkerflensdekens om hun schuine dak te isoleren. Dit isolatiemateriaal is gemakkelijk te verwerken door het tussen de kepers te bevestigen. Maar vaak wordt hierbij de verkeerde maat isolatiedekens gebruikt. De ruimte tussen de kepers moet helemaal opgevuld zijn. Het isolatiemateriaal moet er strak tussen passen. Kies daarom isolatiedekens die 1 tot 2 centimeter breder zijn dan de ruimte tussen de kepers.

Perfecte dakisolatie, zonder fouten

Uw dakisolatie perfect laten aanbrengen? Genieten van het hoogst haalbare rendement? Vraag dan een gespecialiseerd isolatiebedrijf uw dakisolatie te verzorgen. Onze isolatiespecialisten gaan altijd voor de hoogst mogelijke besparing en zullen u advies op maat geven.

Want alleen als uw dakisolatie perfect past kunt u genieten van hoge besparingen en een aangenaam woonklimaat. Isolatie oplossingen op maat, dat is waar wij voor gaan.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag!
Reactie plaatsen