Dak isoleren vanaf de binnenzijde

Dak isoleren vanaf de binnenzijde

Een bestaand dak isoleren gebeurt meestal vanaf de binnenzijde. Vanaf de buitenzijde kan ook, maar dit brengt veel meer kosten met zich mee. Wanneer de isolatielaag vanaf de binnenzijde wordt aangebracht kan de bestaande dakbedekking ongeschonden blijven. Vooral bij hellende daken is isoleren vanaf de binnenzijde een goede oplossing. Platte daken kunnen ook van binnenuit geïsoleerd worden maar dit is niet altijd aan te raden.

Voor het isoleren van hellende daken zijn er verschillende isolatiematerialen beschikbaar. De keus voor het juiste materiaal is uitermate belangrijk om optimale resultaten te behalen. Zorg daarom dat u goed geïnformeerd bent voor u beslist.

Hellende daken van binnenzijde isoleren

De dakconstructie van een hellend dak bestaat meestal uit een keper- of spantenstructuur. Hierdoor kunnen deze daken prima vanaf de binnenzijde geïsoleerd worden. Tussen de houten balken constructie is voldoende ruimte voor een dikke isolatielaag.

Doordat het dak van binnenuit gemakkelijk bereikbaar is wordt deze isolatieklus regelmatig door doe-het-zelvers gedaan. Zij kiezen vaak voor glaswol. Dit is snel en makkelijk op maat te maken, en te verwerken. Naast glaswol zijn er nog veel meer isolatiematerialen geschikt voor deze klus. Materialen die een nog beter rendement leveren.

Zoals bij elke woningisolatie geldt ook hier, breng een zo dik mogelijke isolatielaag aan. Om het geheel netjes af te werken wordt een houten raamwerk aangebracht. Hierop worden gipsplaten of kunststof panelen aangebracht.

Een plat dak vanaf de binnenzijde isoleren

Zoals gezegd kan ook een plat dak van binnenuit geïsoleerd worden. Dit wordt meestal niet aangeraden door de vochtproblemen die kunnen ontstaan. Meer over het isoleren van platte daken leest u in ons artikel “Plat dak isoleren”.

Zou u een plat dak van binnenuit gaan isoleren dan wordt dit de koud-dak methode genoemd. U brengt daarbij isolatiemateriaal aan tussen de balken constructie van het dak. De warmte wordt eerder tegengehouden in de woning. Dat is positief. Maar aan de andere kant ontstaan er grote temperatuurschommelingen in de dakconstructie. Die kunnen voor problemen zorgen zoals scheuren, en vocht kan op den duur uw dakconstructie aantasten.


Voorkom vochtproblemen bij dakisolatie vanaf de binnenzijde

Wanneer u gaat isoleren is het altijd belangrijk rekening te houden met het vocht in huis. Ongemerkt komt er veel (leef)vocht vrij in uw woning. Dit vocht zal condenseren op koude oppervlakken. Dit ziet u bijvoorbeeld op de ramen van uw badkamer na het douchen.

Vocht kan ook condenseren aan de binnenzijde van uw dak. Het is belangrijk dat het vocht niet in de dakconstructie en het isolatiemateriaal kan dringen. Hiermee wordt de werking van de isolatie minder optimaal en kan uw dakconstructie gaan rotten.

Het aanbrengen van een dampscherm voorkomt vochtproblemen. Dit scherm wordt aan de binnenzijde aangebracht en houdt vocht vanuit de woning tegen. Uw dakbedekking is bij de bouw voorzien van een beschermende, vochtbestendige laag die ervoor zorgt dat regen niet binnen kan komen. Deze laag is tegelijkertijd dampopen, zodat vocht en condens wel naar buiten kunnen.

Een dampscherm kan alleen zijn werk doen als deze naadloos aangebracht wordt. Deze laag wordt na de isolatielaag aangebracht, aan de warme zijde. Doordat het dampscherm aan de binnenzijde wordt geplaatst zal het zowel de isolatielaag als de dakconstructie beschermen tegen vocht van binnenuit.

Isolatiematerialen voor dakisolatie van hellende daken


Een hellend dak isoleren van binnenuit kan met verschillende isolatiematerialen. Minerale wol wordt veel gebruikt. De fijne eigenschappen en het goede isolatieresultaat maakt dit een populair isolatiemateriaal.
Van minerale wol is een vrij dikke laag nodig, maar dat is over het algemeen geen probleem. In de meeste dakconstructies is er meer dan voldoende ruimte aanwezig. Dit isolatiemateriaal heeft naast goede thermische isolatie eigenschappen ook een geluiddempend effect, wat het wooncomfort nog verder zal verhogen.

Isolatieplaten worden ook vaak toegepast. Van dit isolatiemateriaal is minder laagdikte nodig voor hetzelfde thermische effect. Heeft u minder ruimte in uw dakconstructie dan is dit een goede oplossing. Sommige isolatieplaten zijn al voorzien van een dampscherm. Het is heel belangrijk de platen altijd naadloos aan te brengen. Want alleen zo voorkomt u vochtproblemen en krijgt u het beste isolatie resultaat.

PUR schuim is ook een veel toegepast isolatiemateriaal. Het resultaat met dit materiaal is altijd naadloos en dampdicht. Daardoor is een extra dampscherm overbodig.
PUR schuim is regelmatig in het nieuws door de gezondheidsklachten die mensen ervaren. De chemische middelen, die zijn verwerkt in dit isolatiemateriaal, kunnen voor problemen zorgen. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven die wel gezond zijn, en net zo goed of beter werken!

Zoldervloer isolatie als alternatief voor dakisolatie


Als alternatief voor dakisolatie kunt u ook uw zoldervloer isoleren. De warmte in uw woning wordt dan nog eerder tegengehouden. Vooral als uw zolder niet in gebruik is als woonruimte biedt dit veel voordelen. Zoldervloer isolatie is een goedkopere oplossing en uw stookkosten dalen, omdat u geen ruimtes warm stookt die u niet gebruikt.

Meer informatie hierover vindt u bij “tussenvloer/zoldervloer isolatie”.

De binnenzijde van uw dak isoleren?

Kan uw dak een betere isolatie gebruiken? Wij bieden u passend advies over het isoleren van uw dak. Wij adviseren u over het beste isolatiemateriaal, de beste techniek en de beschikbare mogelijkheden voor uw dak.

Wilt u de hoogste besparing realiseren met uw dakisolatie? Neem contact met ons op.
Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 28 Apr 2021

Wij hebben ook last gehad van vochtproblemen doordat we een schuin dak hebben op onze bovenverdieping. Binnenkort willen we onze woning beter gaan isoleren en ook gaan kijken naar eventuele lekkages die zich hebben kunnen vormen. Hopelijk is het daarna ook een stuk aangenamer binnen!

Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 15 Jan 2021

Wij willen ons dak ook laten renoveren en zijn aan het kijken naar de opties voor dakbedekking. Daarnaast willen we wat muren ook gaan isoleren. Bedankt voor het delen van de opties voor isolatiematerialen.

Reactie plaatsen