Plat dak isoleren

Plat dak isoleren

Een plat dak isoleren kan op verschillende manieren. Het toepassen van dakisolatie bij een plat dak werkt anders dan bij een schuin dak. U moet goed op bepaalde dingen letten om vervelende problemen te voorkomen. Daarom leggen wij u in dit artikel uit op welke manieren uw platte dak kan worden geïsoleerd en welke manier het beste is.

Maximaal rendement behaalt u als u voor het isoleren van uw platte dak een professioneel isolatiebedrijf inhuurt. Een plat dak kunt u niet, zoals een schuin dak, gemakkelijk zelf isoleren. Er komt meer bij kijken, om het goed aan te pakken. Ook is de beste manier van isoleren van meerdere factoren afhankelijk, zoals de constructie van uw dak.
Hieronder worden drie manieren van dakisolatie bij een plat dak besproken.

Koud plat dak methode

Het toepassen van de koud plat dak methode is niet de beste manier om uw platte dak te isoleren. Bij deze methode wordt er isolatiemateriaal aangebracht vanaf de binnenzijde, bijvoorbeeld tussen de balkenlaag. Door de isolatie aan de binnenzijde aan te brengen wordt de dakconstructie niet langer opgewarmd van binnenuit. De warmte wordt eerder tegengehouden en kan uw woning minder makkelijk verlaten.

De koud plat dak methode is, zoals gezegd, niet de beste manier. Deze methode wordt dan ook alleen toegepast bij bestaande platte daken of aanbouwen waar om technische redenen geen andere manier kan worden gebruikt. Veel toegepaste isolatiematerialen bij de koud plat dak methode zijn glaswol, rotswol of isolatieplaten.

Er kleven een aantal nadelen aan de koud plat dak methode:
  • Grotere temperatuurschommelingen van het dak
  • Kans op scheurvorming in de dakafwerking, door uitzetten en krimpen
  • Kans op vochtproblemen
  • Slechtere isolatiewaarde bij vochtopname van het isolatiemateriaal
  • Vocht kan de dakconstructie aantasten op lange termijn

Een goed dampscherm is bij meerdere isolatie toepassingen nodig, maar in dit geval absoluut onmisbaar. Het dampscherm moet bij de koud plat dak methode absoluut naadloos worden geplaatst. Ook mag het dampscherm later niet worden beschadigd door werkzaamheden van binnenuit. Bijvoorbeeld het doorvoeren van leidingen of het inbouwen van spotjes kan voor beschadigingen zorgen.
Via beschadigingen kan er vocht binnendringen in het isolatiemateriaal, waardoor vochtproblemen en een verminderde isolerende werking optreden.

plat dak

Warm plat dak methode

De warm plat dak methode wordt het meeste toegepast en geeft het beste resultaat. Wanneer uw platte dak via de warm plat dak methode wordt geïsoleerd wordt het isolatiemateriaal vanaf de buitenzijde aangebracht. Het isolatiemateriaal bevindt zich direct onder de dakbedekking.
Voordeel van deze manier van isoleren is dat uw dakconstructie direct meegeïsoleerd is.

Hiermee worden de bovengenoemde nadelen van de koud plat dak methode voorkomen.
Doordat de dakconstructie ook geïsoleerd is zal het dak veel minder uitzetten en krimpen, de kans op scheurvorming wordt hierdoor nihil. Ook zal de dakconstructie op deze manier dienen als warmtebuffer. De warmte van de zon zal overdag worden opgeslagen in het dak, ’s nachts wordt deze warmte geleidelijk weer afgegeven.

Goede isolatiematerialen voor de warm plat dak methode zijn polystyreenplaten of PIR platen. Doordat deze isolatiematerialen drukvast zijn kan er nog steeds over het dak gelopen worden. Dit is handig wanneer er bijvoorbeeld onderhoud moet worden uitgevoerd aan uw woning.
Uiteraard wordt er ook bij de warm plat dak methode een dampremmende laag aangebracht zodat u geen last krijgt van vochtproblemen.

Omgekeerd plat dak methode

De laatste methode is het omgekeerde platte dak. Deze methode gaat nog een stapje verder door de isolerende laag bovenop de dakbedekking aan te brengen. De isolatie wordt afgedekt met bijvoorbeeld een laag grind.
De omgekeerd plat dak methode wordt vaak toegepast bij dakterrassen of balkons. De afdeklaag kan dus ook bestaan uit houten vlonders of speciale dakterras tegels.

Bij de omgekeerd plat dak methode is de keus voor het juiste isolatiemateriaal zeer belangrijk. Doordat het isolatiemateriaal regelmatig belopen wordt moet het zeer drukvast zijn. Ook moet het isolatiemateriaal bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden, zonder daarbij aan isolatiewaarde te verliezen.
Polystyreenplaten zijn in dit geval een van de beste en meest gebruikte isolatiematerialen.

isolatie dakterras

Uw platte dak van dakisolatie voorzien?

Wilt u uw platte dak van dakisolatie voorzien? U doet er goed aan voldoende informatie in te winnen bij een ervaren isolatie bedrijf. Zoals u hierboven heeft gezien luistert het aanbrengen van dakisolatie, bij een plat dak, nogal nauw.
Wordt het verkeerde isolatiemateriaal gekozen, of op de verkeerde manier aangebracht, dan kunnen er grote problemen optreden. Van vochtproblemen tot een compleet verrotte dakconstructie, problemen waar u niet op zit te wachten.

Wilt u er zeker van zijn dat uw platte dak goed geïsoleerd wordt, neem dan een professioneel isolatiebedrijf in de arm. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies.
Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 26 May 2021

Bedankt voor het delen van deze isolatietips voor platte daken. Wij willen ons dak ook beter isoleren, omdat we soms last hebben van lekkage. Dit probleem willen we dan ook eerst aanpakken.

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 13 Jan 2021

Bedankt voor het delen van deze informatie over dakisolatie. Wij willen ons rieten dak ook beter isoleren. Het platte dak op onze schuur hebben we vorig jaar al aangepakt. Nu ons woonhuis nog!

Reactie plaatsen