Optimale dikte dakisolatie

Optimale dikte dakisolatie

Hoe dik moet uw dakisolatie zijn om optimaal effect te leveren? De dikte van het gebruikte isolatiemateriaal bepaald de isolatiewaarde. Hoe beter de isolatiewaarde, hoe meer u zult besparen. Het is dan ook belangrijk het juiste isolatiemateriaal te kiezen voor de beschikbare ruimte.
Isoleer altijd zo dik mogelijk om geen energiebesparing mis te lopen.

Er zijn verschillende dakisolatie materialen leverbaar. Niet elk materiaal dient even dik aangebracht te worden om een hoge isolatiewaarde te behalen.
Steenwol en glaswol zijn veel gebruikte isolatiematerialen bij dakisolatie. Het is eenvoudig te verkrijgen en snel te verwerken, zonder speciaal gereedschap.
In het schap bij uw bouwmarkt vindt u ook polystyreen isolatieplaten. Deze kant en klare platen hebben een standaard afmeting en dikte. Ondanks hun geringe dikte isoleren ze goed. Maar vaak kunt u veel meer isolatie kwijt in uw dakconstructie.

Laat geen geld liggen en ga altijd voor de hoogst haalbare besparing. Daarvoor zult u de verschillende isolatiematerialen goed moeten vergelijken. Al snel komt u allerlei termen tegen. In dit artikel leggen we uit wat deze betekenen en hoe ze u kunnen helpen bij uw keus.

De hoogste isolatiewaarde voor dakisolatie

Dakisolatie is een eenmalige investering. Die kunt u beter meteen goed aanpakken. De hoogst haalbare isolatiewaarde biedt u de hoogste besparing die bij uw woning mogelijk is.
Door het isolatiemateriaal net wat dikke aan te brengen bespaart u meer. Het extra materiaal kost niet veel meer, maar levert u wel veel meer op.
Uw dak zou een minimale isolatiewaarde, of Rc-waarde, van 3.5 m2K/W moeten hebben. Hoger is natuurlijk nog beter.

Wilt u gebruik maken van subsidies dan kan het zijn dat u ook aan een minimale isolatiewaarde moet voldoen om in aanmerking te komen. Dakisolatie voor appartementen met een VvE moet minimaal een Rc-waarde van 3.5 m2K/W hebben om subsidie te ontvangen.

Op de verpakking van het isolatiemateriaal vindt u verschillende kenmerken, waaronder de Rc-waarde. Deze waarde geeft aan hoe goed dit materiaal werkt in de constructie.

Bijvoorbeeld:
1.3 = matig
2.5 = goed
Boven de 4 = zeer goed
6 – 10 = energieneutraal huis

De wettelijk eisen aan dakisolatie worden steeds strenger. Over een aantal jaar worden er alleen nog maar energieneutrale woningen gebouwd. Een minimale Rc-waarde van 6 is de eis voor de woningen die nu gebouwd worden.
Bij bestaande woningen is hier moeilijk aan te voldoen. Wilt u gaan na-isoleren of renoveren dan is een minimale Rc-waarde van 2.0 de minimale eis, en zeker haalbaar.

welke dikte dakisolatie

Welke dikte dakisolatie heeft u nodig?

U gaat uw dak isoleren en wilt een Rc-waarde van 4.0. Om te bepalen welke dikte dakisolatie u nodig heeft kijkt u naar de dakconstructie als geheel. De Rc-waarde laat namelijk zien wat de totale isolatiewaarde is van dit isolatiemateriaal in de constructie. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de thermische isolatie is.

Bij de meeste woningen wordt een Rc-waarde van 4 behaald door een isolatielaag van zo’n 13 centimeter dik aan te brengen.

Is uw dak in het verleden al voorzien van een isolatielaag? Als u voldoende ruimte heeft kunt u overwegen om extra isolatie aan te brengen en zodoende de isolatiewaarde te verhogen. Doe dit alleen als de huidige isolatielaag nog goed is. Anders is het beter eerst de oude isolatielaag te verwijderen en compleet te vervangen door een nieuwe laag.
Moderne isolatiematerialen zijn over het algemeen ongevoelig voor vocht en schimmelvorming. Daarnaast wordt een hogere isolatiewaarde bereikt met een dunnere laag.

De beste isolatielaag voor uw dak


Hoe dikke de dakisolatie, hoe beter. Wij gaan altijd voor de hoogst haalbare besparing. Want u wilt de beste isolatielaag voor uw dak. Veel dakconstructies bieden voldoende ruimte voor een prachtige, dikke isolatielaag. Te veel isoleren is niet mogelijk, te weinig wel.
Een kleine investering in extra isolatiemateriaal is de extra besparing zeker waard.

Onze ervaren isolatiespecialisten kunnen u precies vertellen wat de mogelijkheden zijn met uw dakconstructie. Wilt u weten wat u per jaar kunt besparen? Hoe snel u uw investering kunt terugverdienen en wat daarvoor nodig is?
Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag aan de beste dakisolatie voor uw dak!
cihan kaya
Door

cihan kaya

op 30 Nov 2020

beste, ik ben aan het renoveren en ik wil mijn dak optimaal isoleren, welke isolatie kan ik beste gebruiken, pur, wol, .. ? of kan ik ook combineren ? alvast bedankt

Reactie plaatsen