Dakisolatie is er in vele soorten en maten. Wellicht ziet u door de bomen het bos niet meer. Welke dakisolatie geeft u het hoogste rendement? Welk isolatiemateriaal moet u kiezen voor uw dakisolatie? Welke soort dakisolatie voor uw dak het beste is hangt af van meerdere factoren.
Bij uw keus zijn de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal, het type dak en uw budget enkele belangrijke factoren. En wellicht stelt u hoge eisen aan de milieuvriendelijkheid van het isolatiemateriaal.
In dit artikel bespreken we enkele soorten isolatiematerialen, die het meest gebruikt worden voor dakisolatie.
Minerale wol als dakisolatie
Minerale wol wordt veel gebruikt als dakisolatie. Het is in verschillende vormen leverbaar, los of als de bekende glaswol dekens. Vooral de glaswol dekens worden vaak toegepast. Ze zijn bij elke bouwmarkt te verkrijgen, gemakkelijk op maat te maken en goedkoop. Daarnaast leveren ze ook een goede isolatiewaarde. Wilt u dit isolatiemateriaal zelf aanbrengen? Het is irriterend voor de huid, ogen en longen. Draag goede beschermende kleding, een stofmasker en handschoenen.
Rotswol is vergelijkbaar met glaswol. De eigenschappen van deze twee isolatiematerialen zijn bijna hetzelfde. En alhoewel rotswol minder irriterend is, heeft u nog steeds goede beschermende kleding nodig bij het aanbrengen.
Minerale wol is populair als isolatiemateriaal. Het is gemakkelijk te verwerken en het isoleert thermisch zeer goed. Minerale wol biedt u de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Als los product kan minerale wol worden ingeblazen. Zo kan een dakisolatie op maat worden gemaakt. Hoe dikker de laag, hoe hoger de isolatiewaarde. Na het aanbrengen van een dampscherm, dat leefvocht tegenhoudt, wordt er een dikke laag inblaaswol aangebracht. Deze isolatielaag zorgt ook voor geluiddemping, door de structuur en massa van het product. Dit geeft u naast een aangenaam klimaat nog meer comfort in uw woning.
Milieuvriendelijke dakisolatie
Het milieu is voor steeds meer mensen een belangrijke factor, ook bij de keus uit isolatiematerialen. Voor het produceren van milieuvriendelijke dakisolatie wordt weinig energie gebruikt. Daarnaast zijn deze materialen volledig te recyclen of zelfs composteerbaar.
Er zijn tegenwoordig meerdere isolatiematerialen die aan deze eisen voldoen. Wilt u echte ecologische dakisolatie toepassen in uw woning dan kunt u denken aan schapenwol, papiervlokken, houtwol, kurk of hennep. Er kleven wel nadelen aan ecologische dakisolatie. Ze zijn vaak relatief hoog geprijsd. Ook zijn diverse van deze isolatiematerialen niet geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden. Ook uw dakisolatie komt in contact met vocht door het leefvocht in huis. Dit kan op termijn voor vervelende vochtproblemen zorgen.
Kunststof isolatiematerialen als dakisolatie
Kiest u voor kunststof isolatiematerialen als dakisolatie, dan kiest u voor chemische (hard)schuimen. Aardolie wordt als basis gebruikt voor deze isolatie. De isolatiematerialen zijn ongevoelig voor vocht en de isolatiewaarde is goed. Isolatieplaten zijn uitermate geschikt voor het isoleren van platte daken, doordat ze drukvast zijn en prima tegen vochtige omstandigheden kunnen.
De chemische stoffen die bij deze vorm van dakisolatie gebruikt worden, maken dit niet de meest milieuvriendelijke manier van isoleren. Ook gaan er de nodige discussies over de gezondheidsrisico’s van, met name, gespoten purschuim isolatie. Gelukkig zijn er genoeg veilige alternatieven die net zo goed, of beter werken als dakisolatie.
De beste dakisolatie?
De beste dakisolatie voor uw dak? Dat hangt van verschillende factoren af. Isoleren is maatwerk. Daarom zullen wij altijd proberen een zo dik mogelijke isolatielaag aan te brengen. Want dat levert u het hoogste rendement op. Daarom werken wij niet met kant en klare isolatiematerialen. De isolatielaag is dan vaak dunner dan eigenlijk mogelijk was geweest bij uw dak, dat is zonde.
Gesiliconiseerde inblaaswol is een dakisolatiemateriaal waar wij graag mee werken. De minerale wol heeft een fijne, wolachtige structuur en kan gemakkelijk ingeblazen worden waar het een optimale vulling garandeert. Het is ongevoelig voor vocht, heeft een hoge isolatiewaarde en werkt geluiddempend. Inblaaswol kan dan ook gebruikt worden voor dakisolatie, spouwmuurisolatie en tussenvloer- of zoldervloer isolatie.
Ook polystyreen platen passen wij toe als dakisolatie. Wij snijden deze isolatieplaten zelf op elke gewenste dikte. Zo kunnen wij een isolatiewaarde behalen die 2 tot 3 keer hoger ligt dan de standaard isolatieplaten van de bouwmarkt.